DIADENT зъбни импланти, избелване на зъби и фасети, INVISALIGN, невидими шини, невидими брекети, невидима ортодонтия

ПРОФИЛАКТИКА

Почистване с конец: тайната на доброто орално здраве

 

Почистването с конец е необходимо да се извършва редовно, тъй като четката не може да достигне в:

– междузъбните пространства – там най-често се развива кариес
– подвенечното джобче – оттам започва възпалението на венеца
Почистването с четка и след това старателно с конец премахва плаката, лепкавите налепи, които се натрупват и по-късно калцифицират като образуват зъбен камък. Плаката оставена да се развива в тези деликатни зони предизвика:
– кариес
– гингивит
– пародонтит
– лош дъх

За да бъде ефективно трябва да се научи правилният начин за почистване с конец (флос-техника). За целта е най-добре да се обърнете към вашият стоматолог, който ще ви покаже най-правилният метод. Има различни видове конци (floss), които може да намерите в аптеките и магазините. Конците могат да бъдат: навосъчени, ненавосъчени, набъбващи, с аромат, без аромат, на ролка, на държач, конец за мостове и брекети. Навосъчените конци са подходящи, когато започвате да се учите как да почиствате с конец, защото се плъзга по-лесно. Така по-добре може да се овладее техниката, без да се разочаровате и да травматизирате венеца и това да ви откаже от ползването на конец. Ароматизираните конци оставят свеж вкус в устата.


Ако въпреки вашите усилия не успеете да свикнете или ако имате ограничение в отварянето на устата опитайте с държател за конец или с интердентални четчици.
1. Откъснете парче от конеца с дължина около 40 см и го увийте леко около средните си пръсти;
2. Опънете конеца с показалците;
3. Внимателно плъзнете конеца между зъбите, докато усетите преодоляването на контакта между зъбите и достигнете линията на венеца;
4. Внимателно плъзгайте конеца по повърхността и на двата зъба нагоре и надолу, като влизате в подвенечното пространство. Изтеглете конеца надолу.
По този начин почистете всички междузъбни пространства, като във всяко пространство влизате с чиста част от конеца.
Ако има места където не можете да влезете или конеца се къса може би се касае за неточни пломби или корони. Консултирайте се с вашият стоматолог и отстранете проблема, за да можете да почиствате ефективно навсякаде.В началото може да имате трудности с овладяването на флос-техниката, дори да разкървавите венеца си, но повярвайте, че редовното почистване е в полза на вашето здраве и вие ще запазите за по-дълго време зъбите и венците си здрави. Сега вече познавате техниките и разбирате необходимостта от ползването на конци; имате голям избор от различни видове конци и допълнителни средства за почистване на междузъбните пространства и подвенечните джобчета. Почиствайте с четка и конец всеки ден и ще си осигурите добро орално здраве и винаги свеж дъх. Най-често допускани грешки при почистване с конец – неизползване на флос-техника в забързаното ежедневие хората често не могат да намерят няколко минути да използват конец. Флос-техниката е също толкова важна, колкото и почистването с четка и паста. Неежедневното почистване е неефективно. Плаката се натрупва непрекъснато – 24 часа след идеално почистване, плаката вече се е натрупала. За да бъде почистването ефективно трябва да бъде ежедневно – неправилно е разбирането, че флос-техниката е само за отстраняване на остатъци от храна като например месо между зъбите.

Основната функция на конеца е да премахне невидимият филм от бактерии, който се образува непрекъснато между зъбите и в подвенечното джобче и се нарича плака. С конец трябва да се почисти между всички зъби.